iTeen 大本營


小學生德育故事演講比賽親子倡廉組2017- 金獎《賄賂之害》

第二十一屆荃灣葵涌青衣區小學生德育故事演講比賽-親子倡廉組 金獎:賄賂之害 學校:佛教林金殿紀念小學 學生:黃俊濡 家長:楊冬妮女士

2017年06月02日

故事名稱:賄賂之害

旁白(黃俊濡):上學期班長選舉,平日又懶惰、做事又求其的張小超竟然當選了班長喎,老師仲以為大家想俾個機會給他改過,其實是……

張小超:小明,如果你投我一票,我送你一盒米老鼠限量版顏色筆呀,有你著數架!嘉嘉、嘉嘉,投我一票呀,我送你最鐘意食的珍寶珠啊!

旁白(黃俊濡):就是這樣,我哋就給他賄賂左啦,選了他做班長,點知,這就是惡夢的開始了。

小明:班長呀,胖虎他搶了我的薯片吃呀!

張小超:嘻,食幾塊而已,沒所謂啦。

小明:班長呀,胖虎他抄我功課呀!

張小超:嘻,抄一下又冇蝕底的,沒所謂啦。

小明:哼,胖虎常常請你食野所以你才這樣幫他!

張小超:是又如何?你都是因為我請你食野所以才投我一票啫,夠膽就同老師講啦。

小明:哎呀,哎呀!今次我哋真是自食其果啦!

終於有一次,胖虎實在太過分啦,竟然俾我發現他偷了嘉嘉的銀包。個個班長竟然知情不報,佢仲……

張小超:胖虎,只要你不說,我分一百元給你啊,一百元喎。我都收了啦,只要你唔講又會有人知啊?

小明:哼,我是不會再受你們的賄賂了,我終於知道收受賄賂,為了利益做壞事,最終只是會自食其果。如果我再縱容你哋,受害的不只是嘉嘉,下次可能輪到我自己身受其害架!就算我給老師罵,我都一定要告發你哋!

張小超:不要啊!不要啊!

小明:最後,雖然我俾老師罵了一大餐,不過可以光明正大,唔駛違背良心,我反而覺得好開心啊!其實維持廉潔的社會真是很重要!大家都要為廉潔的社會出一分力呀!多謝。