iTeen 大本營

紅頭軍家中的污水渠瘀塞,又關誠信事?

2015年12月29日

 

(一道門被封上兩條黃紙,成「X」型。) 

紅頭軍:呢一個係封印之地,生人勿近。

(一個穿著藍色「蛤乸衣」的壯漢正面站在紅頭軍門前,昂然挺立,氣宇軒昂。)

紅頭軍:而呢一位,就係幫我哋解封嘅勇士----

(見壯漢肩膊背影,壯漢眼尾回眸,電眼迷人。而他的肩膊上有一個刺繡,寫著「渠王」二字)

紅頭軍:渠王!

(紅頭軍一家三口跪地叩謝及恭送渠王)

紅頭軍:由於屋企污水渠成日塞,所以我哋經常要勞煩呢位渠王出動,我哋真心感謝佢。為表謝意,送上汽水在所不辭。

(紅頭軍拿著汽水追出門外,一邊想叫停渠王)

紅頭軍:但竟然……

(紅頭軍在後樓梯見到渠王與西裝男談話)

渠王:「林經理,你堂堂管理公司高層,使唔使食水咁深呀?回佣抽到三成,我邊有錢賺呀?」

林經理:「成幢大廈污水渠維修工程,唔係一齊夾埋做手腳,而家你仲有咁多生意?!」

(林經理一邊數錢一邊回話,紅頭軍在遠處瘋狂搖動汽水,再向二人向二人怒射汽水)

紅頭軍:廁所咁塞,多得你哋呀!

iTeen四人組點評

大隻獅:大小二便是生活基本所需,若因為有人貪污令到污水渠出現問題,真的很不方便。
 


iSir:最初以為一個人是英雄,但原來他一直貪污受賄害了大家,真的很諷刺。金錢上損失固然重大,被騙去感情更無法用金錢去衡量。
 

詩詩:若不是紅頭軍撞破,他們可能繼續懵然不知,繼續當渠王是英雄般崇拜呢!
 

科科A:貪污罪行通常進行得十分隱秘,只有授受雙方知道,好在今日香港有廉署及一班專業調查員,能將貪污案查個水落石出。