iTeen 大本營


爺爺的故事

紅頭軍爺爺做地盤工,原來還有一段辛酸史……

2015年12月22日

(紅頭軍與阿爺在家中看電視,見二人背面,而電視中的獨臂刀說了一句對白。)

電視對白:「再鋒利嘅寶刀,都有生鏽一日。」

(紅頭軍大讚阿爺,阿爺面有難色。)

紅頭軍:「阿爺,你咁壯健,我諗你喺地盤一定寶刀未老,深得管工重用唧。」

阿爺:「佢?成日要脅要炒我架……」
 

(阿爺回想地盤工作時,要付黑錢予管工)

阿爺:我未到退休年齡,佢就話要搵啲後生代替我,仲要我每日分一半人工俾佢......

(阿爺摸紅頭軍的頭,紅頭軍貌甚疑惑。)

阿爺:為咗搵食,阿爺挺硬上咋。

紅頭軍:幾日之後,阿爺喺地盤撞親個頭入院,管工即時炒咗佢,後尾再發現,原來管工冇幫阿爺買勞工保險……

(紅頭軍家人在醫院守在阿爺病牀前,狀甚擔心,阿爺一直在睡)

(紅頭軍把臉靠向阿爺,十分擔心)

紅頭軍:我以前諗「回佣」呢啲「潛規則」冇乜所謂,但原來到自己受苦就......唉!

iTeen四人組點評
 

iSir:沒有廉署的平行時空,就沒有公平、公正的保障,即使阿爺未到退休年齡,也會成為地盤管工「撈油水」的機會,真的很可惡。
 

大隻獅:阿爺被剝削了一半薪金,真的很慘。
 

科科A:難怪廉署成立之前,香港有一種說法:貪污就像一輛巴士,你可以上車跟大夥兒同流合污,否則只能夠站在路旁默不作聲。而爺爺就只有無奈地選擇了上車,同時承受那可怕的後遺症。
 

詩詩:幸好我們生活在這個時空,可以向廉署舉報貪污,繼續保障社會上每個人都得到公平對待呢!